ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

 In ΣΚΕΨΕΙΣ

Στην φωτογραφλια βλέπετε εμένα στην κορυφή του Προφήτη Ηλία στον Όλυμπο ή πιο σωστά, στην κορυφή στον άλλοτε ναό του Απόλλωνα . Στο βάθος παρατηρείτε την πυραμιδοειδη σκιά της κορυφής στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Σύμφωνα με την Μυθολογία οι Έλληνες προήλθαν από τον αστερισμό του Σείριου και προσγειώθηκαν σε μια κορυφή του Ταύγετου ( σημερινος προφήτης Ηλίας ) που έχει και αυτή σχήμα τέλειας πυραμίδας.  Οι αρχάιοι Έλληνες αναζητούσαν μία τέλεια πυραμίδα , όπου με βάση την σκιά της και τις αστρικές και αστρονομικές ευθυγραμμίσεις θα έδιναν χρησμούς για την δημιουργία των υπολόιπων πόλεων . Η σκία της πυραμίδας ήταν ιερή και απαγορευόταν να αλλοιωθεί το σχήμα της , γι αυτό και η λέξη     ΄΄θρη-σκια΄΄ σημαίνει ΄΄θύω την σκιά, δηλαδη, θυσιάζω στην σκία για να κρατήσω τον χρησμό .

Το σημείο λοιπόν που έφτασαν σύμφωνα με την μυθολογία οι Έλληνες στον Ταΰγετο αποτελουσε το σημείο 1 . Το σημείο 2 ήταν το Διον στους πρόποδες του Ολύμπου . Ανάμεσα στο σημείο 1 και στο σημείο 2 ίδρυσαν την περιοχή της Άμφισσας-σημερινό όνομα ( σημασιολογικά : ίση απόσταση από τα 2 σημεία ) . Στην περιοχή της Άμφισσας βρίσκονται οι Δελφοί ή αλλιώς ο Ομφαλός της Γης- το κέντρο του κόσμου . Το σημείο 3 ήταν η γνωστή σε όλους μας Τροία. Γραφόταν βέβαια στην αρχαιότητα ως ΤΡΙΑ. Επίσης η πόλη της Αμφίπολης αποτελούσε την κορυφή του ιερού τριγώνου Όλυμπος-Αμφίπολη – Σαος, Αμφίπολη                     (σημασιολογικα : σημείο με διττή φύση ).  Τελικά τι είναι αλήθεια και τι μυθολογία για τους ανθρώπους που αναζήτησαν όσο κανένας άλλος την σχέση του ανθρώπου με την ύπαρξή του ; 

 

 

 

 

Recent Posts
Showing 2 comments
 • Μπάμπης
  Reply

  Αναφορές σε βιβλιογραφια δεν παραθέτει ο συγγραφέας, για τις ονοματοδοσίες που αναφέρει. Πιο πολύ σε μύθο παραπέμπει πάρα σε τεκμηριωμένα γεγονότα.

  • Μάριος Γιαννάκου
   Μάριος Γιαννάκου
   Reply

   Μα αυτη είναι η ουσία του κειμένου . Να αφήσει την φαντασία του καθένα ξεχωριστά να καταλήξει εκεί που ο ίδιος βρίσκει την πηγή της αλήθειας. Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας διότι μόνο μέσα απο την κριτική γινόμαστε καλύτεροι

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search